De Kustmarathon

‘Zeeland krijgt een loodzware kustmarathon’. Het is de kop boven een artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant van januari 2003. Ik werk als invaller bij de krant en heb meteen ontzag voor mensen die eraan willen gaan meedoen.

In oktober 2003 is hij er voor het eerst. Een bescheiden marathonnetje, met iets van 350 deelnemers. Maar wat wil je. Door de Schouwse bossen, over de Stormvloedkering, over het Walcherse strand en door Duinen tussen Oostkapelle en Zoutelande. Dat doet geen normaal mens.

Maar in de jaren die volgen wordt de marathon steeds groter. Heroïsche verhalen worden met name in de PZC opgetekend en hardlopen in Zeeland neemt een vlucht. Iedereen wil ooit meedoen aan de Kustmarathon.

Zelf begon ik pas in 2012 met hardlopen, gefrustreerd dat het zaalvoetbalseizoen in maart al weer klaar was. Twee keer hielp ik als vrijwilliger bij de Kustmarathon en voorzag ik vermoeide hardlopers na 36 kilometer marathon van water. Inmiddels, ruim 2 jaar later, is hardlopen ook mijn belangrijkste sport.

De eerste officiële halve marathon is gelopen. In trainingen inmiddels al een paar extra en de tweede officiële staat gepland voor 15 juni.

Weken wikken en wegen hebben ertoe geleid dat ik afgelopen week mezelf inschreef voor die ‘loodzware kustmarathon’, waarover de PZC 11 jaar geleden schreef. Ik ben sterker dan ooit, ik heb de tijd om te trainen en ik heb een vriendin die me wil ondersteunen in een zware periode.

Maar ik ga ervan uit dat ik op 5 oktober de Kustmarathon kan uitlopen. Dat ikzelf ook deel kan uitmaken van de heroiek.

In dit blog mijn voorbereiding. Welkom.

7 gedachten over “De Kustmarathon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>